Huis & Hypotheek
Mandelige eigendom is eigendom voor bijzondere situaties
Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen. Echter, talloze regelingen uit het Burgerlijk Wetboek blijven voor de niet-jurist abracadabra, de regeling rond mandelige eigendom is er zo een. Het begrip eigendom kent een aantal varianten zoals volle eigendom, bloot eigendom, vruchtgebruik, recht van opstal, voorwaardelijke eigendom, etc.etc. Het begrip mandelige eigendom staat voor mede-eigendom bestemd voor bijzondere situaties.
Pas sinds de invoering van het nieuw Burgerlijk Wetboek wordt er veel gebruik gemaakt van mandelige eigendom. Dit komt vaak voor in relatie tot nieuwbouwprojecten. In een (nieuwe) woonwijk is bijna altijd sprake van voorzieningen die bestemd zijn voor gezamenlijk gebruik. Denk hierbij aan een toegangsweg tot een groep woningen, aan parkeerplaatsen bestemd voor bezoekers van een wijkje, of een achterpad/brandgang die achter meerdere woningen langsloopt. In een dergelijke situatie is het van belang om de verhoudingen (rechten en plichten) tussen alle mede-gebruikers goed vast te leggen. Hoe beter een en ander geregeld is, hoe kleiner de kans is dat er later juridische problemen ontstaan. De rijdende rechter heeft het al druk genoeg ….
Voorheen werden dergelijke verhoudingen geregeld door middel van erfdienstbaarheden waarbij een eigenaar van een woning verplicht werd om bijvoorbeeld overpad te verlenen aan andere eigenaren. In geval van toeritten en algemene parkeerplaatsen was de gemeente vaak bereid om eigenaar te blijven en om voor het onderhoud te zorgen. Echter in deze tijd van overheidsbezuinigingen is de gemeente dit soort grond liever kwijt dan rijk en moet de burger het zelf regelen.
Als u tegenwoordig een nieuwbouwhuis of een recent opgeleverd huis koopt, dan koopt u – naast de eigendom van uw perceel grond met daarop de eigen woning – vaak ook een aandeel in een mandelig perceel. Dit is een mede-eigendom die onlosmakelijk verbonden is aan de eigendom van de woning. Dit gaat dus vaak over de toegangsweg, parkeerplaatsen voor algemeen gebruik en een achterpad/brandgang. In de wet is vervolgens geregeld dat de mandelige eigenaren verplicht zijn een bijdrage te leveren in het onderhoud van het mandelige terrein. Aangezien niet iedereen met een wetboek onder zijn kussen slaapt zijn de regelingen rond de mandeligheid opgenomen in uw koopakte en eigendomsakte.
Mandelige eigendom is vergelijkbaar met een vereniging van eigenaren bij een appartementencomplex. Ook hier zijn uw rechten en plichten bij wet geregeld om problemen zo veel mogelijk te voorkomen.
Hoe goed een juridische regeling ook is, er kunnen altijd vragen rijzen of problemen ontstaan, neem in dit geval gerust contact op met ons kantoor. Als specialisten op het gebied van juridische, mandelige eigendommen en alles wat daarbij komt kijken zijn we u graag van dienst met beantwoorden van uw vragen of het oplossen van problemen.