Hypotheek en geldleningsovereenkomst

Bij de aankoop van een huis gaat het om substantiële bedragen. Leent u van de bank of van andere geldverstrekkers, bijvoorbeeld uw ouders? Hebben zij dan ook hypotheekrecht?


Hypotheekakte

Als u geld leent bij de bank om een huis te kopen, zal de bank - als zekerheid voor de terugbetaling van de lening - een recht van hypotheek willen op de woning. Zo'n recht van hypotheek wordt vastgelegd via een notariële akte. Daarom gaat de transportakte van een woning bijna altijd gepaard met een hypotheekakte.


Hypotheek oversluiten

Als u van de ene hypotheekverstrekker overstapt naar een andere hypotheekverstrekker, spreken we van het oversluiten van uw hypotheek. In dat geval ondertekent u bij uw notaris de nieuwe hypotheekakte en zorgt de notaris ervoor dat uw oude hypotheek wordt afgelost en wordt doorgehaald bij het kadaster.


Particulier hypotheekrecht

Ook in de particuliere sfeer kan een hypotheekakte nuttig zijn. Bijvoorbeeld als ouders geld lenen aan een zoon of dochter voor de aankoop van een woning. Als het om substantiële bedragen gaat, kan het - ter bescherming van het vermogen van de ouders - zeer wenselijk zijn om aan de ouders een hypotheekrecht te geven op de aangekochte woning (zo nodig als tweede hypotheek, ná de eerste hypotheek van de bank). De positie van de geldverstrekkende ouders is dan veel sterker, vooral bij verkoop van de woning of als de zoon of dochter failliet gaat of in de schuldsanering terechtkomt.

De fiscale spelregels rondom aftrekbaarheid van een lening gelden ook als u van ouders of 'buurman' leent. Neemt u gerust contact met ons op als u meer informatie wenst over zo'n particuliere hypotheekakte of geldleningsovereenkomst.


Onze experts

mr. Jan Thomassen
mr. Jurgen Huyben
mr. Ticho van Berkel
Martin Keusters

Bel mij terug

Hebt u een vraag? Bel ons vrijblijvend: 076 - 565 28 50

Volg ons